Gaudeamus bérlet

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Gaudeamus III.

2024 február 03 18:00

A Szláv induló eredetileg Szerb-orosz induló volt. Csajkovszkij 1876-ban komponálta a szerb-török háború áldozatainak segélyezésére szervezett jótékonysági koncertre. A Suvenir d’un lieu cher (Egy kedves hely emléke) hegedűre és zongorára készült 1878-ban. A zenekari változat Alexander Glazunov (1896) munkája.

1922-ben volt Bartók Béla I. hegedű-zongora szonátájának londoni bemutatója Arányi Jelly és a szerző előadásában. Ezen jelen volt Ravel is, aki a koncert után arra kérte a művésznőt, játsszon neki virtuóz cigány dallamokat. Ezen élmény hatására komponálta meg 1924-ben a Tzigane című rapszódiát, amely formailag követi Liszt Magyar rapszódiáinak szerkezetét („Lassan”, „Friska”, „Csárdás” záró strettával). Ezt a művet is Arányi Jelly mutatta be. Érdekesség, hogy Ravel annak ellenére választotta a nemzetközileg is ismert „cigány” szót virtuóz műve címének, hogy abban egyetlen eredeti cigány népi dallamot sem dolgozott fel.

Prokofjev 1935 nyarán kezdte komponálni a Rómeó és Júlia című táncjátékát, amely a kezdeti terveknél még happy enddel végződött volna. A bírálatok után azonban már az eredeti dráma szellemében került megalkotásra a balett, amelynek zenéjéből Prokofjev két zenekari szvitet és tíz zongoradarabot is összeállított.

Baráti Kristóf generációjának egyik legkiemelkedőbb magyar hegedűseként rendszeresen fellép hazájában a legnagyobb magyar zenekarokkal, szólóban és kamarazenészként is. Világszerte elismerik, mint rendkívüli színvonalú, hatalmas expresszív skálával és kifogástalan technikával rendelkező művészt. 2015-től Várdai Istvánnal együtt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Az utóbbi években egyre gyakrabban karmester-hegedűművészként is részese a zenei életünknek. A „Lady Harmsworth” nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik, a chicagói Stradivari Society jóvoltából.