Felfedezőúton

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Felfedezőúton ifjúsági sorozat diákoknak

2023 december 07 08:30

A sorozat kezdeményezője és hátterének megteremtője: Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője. A sorozat állandó szerkesztő-műsorvezetője és arculatának kialakítója: Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész. A programokban az 1954-ben alapított, Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett zenekar, a Szent István Filharmonikusok mellett kiváló táncművészek, valamint énekes és hangszeres szólisták lépnek fel.  Minden ősszel a 10-től 18 évesek (felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták) kapnak egy kb. 50 perces előadást, mindig új tematikával. Minden tavasszal az 5-től 10 évesek (nagy csoportos óvodások és alsó tagozatos iskolások) kapnak egy kb. 45 perces előadást, szintén minden évben új tematikával. A szerkesztést mindkét korosztály esetében az értékelvűség, a magas minőség, az összművészeti jelleg, a változatosság és feszesség, valamint az életkori sajátosságok figyelembevétele jellemzi.  

***

Felfedezőúton-sorozat

2023 ősz – tél 

„…ifjú szívemben a lángsugarú nyár”

A 200 éve született Petőfi Sándorról – másképp

Művészeti program a XIV., XV. és XVI. kerületi felső tagozatos általános iskolás és gimnazista diákok számára

 

Budapest, XIV. kerület: Zuglói Szent István Zeneház

2023. november 7., 8., 10., 13., 14., 15.

 

Budapest, XV. kerület: Hubay Jenő Zeneiskola és AMI

2023. november 17., 21.

 

Budapest, XVI. kerület: Erzsébetligeti Színház

2023. december 5., 7. 

 

A Felfedezőúton-sorozat 10-től 18 éves diákoknak összeállított, vadonatúj összművészeti programja a 200 éve született Petőfi Sándor alakját eleveníti meg, a zseniális költő forradalmi és szerelmi verseihez kapcsolódva, de különleges formában. A komplex megközelítésmódon túl a mostani program egészen friss újdonságokat is tartalmaz: a sorozat rendezőinek felkérésére három kortárs balettprodukciót készített a Harangozó-díjas koreográfus, Kulcsár Noémi. Az előadás címét adó idézet: „…ifjú szívemben a lángsugarú nyár” a Szeptember végén című szerelmes versből való, mely elhangzik eredeti formájában, majd a közönség megnézheti, hogyan jeleníti meg ugyanezeket az érzéseket a kortárs tánc. A zene, tánc és szavalat mellett filmrészletek és vetített képek teszik még látványosabbá az összeállítást. A rangos fellépők között nemzetközi versenygyőztes, kivételes tehetségű fiatal művészek is lesznek.  

A 12 éve nagy sikerrel zajló, egyedi szerkesztésű, mindig újat hozó Felfedezőúton-sorozat a magas művészi érték és minőség jegyében már százezernél jóval több diákot varázsolt el. A program gazdái, Solymosi Tari Emőke és Záborszky Kálmán bíznak abban, hogy az őszi-téli előadások közönsége még inkább szívébe zárja Petőfi alakját és költészetét, és ezúttal is nagyszerű művészeti élményekkel lesz gazdagabb.

 

Műsor:

1. Járdányi Pál: Vörösmarty-szimfónia – IV. tétel: Harci dal, Kulcsár Noémi kortárs balett koreográfiájával (szimfonikus zenekar, kortárs balett)

2. Fryderyk Chopin: c-moll („Forradalmi”) etűd Op. 10 No. 12 (zongora)

3. Petőfi Sándor: Szeptember végén (szavalat)

4. Kulcsár Noémi: „Még akkor is, ott is” – kortárs balettprodukció Petőfi Szeptember végén című versének hangulatában, Mendelssohn: Szentivánéji álom című kísérőzenéjének Notturno című tételére (kortárs balett, szimfonikus zenekar)

5. Mosonyi Mihály: A szerelem, a szerelem (ének, zongora)

6. Farkas Ferenc: Szeretlek, kedvesem (ének, zongora)

7. János vitéz – részletek Jankovics Marcell animációs filmjéből

8. Kacsóh Pongrác: Kék tó, tiszta tó…  – részlet a János vitéz című daljátékból, Kulcsár Noémi kortárs balett koreográfiájával (ének, szimfonikus zenekar, kortárs balett)

9. Liszt Ferenc: Magyar fantázia – részlet (zongora, szimfonikus zenekar)

 

Szereplők:

Erdős Róbert, Hámori Szabolcs – ének, szavalat 

Kovács Gergely, Pellet Sebestyén – zongora

Kulcsár Noémi Tellabor Társulat – kortárs balett

Szent István Filharmonikusok, vezényel: Horváth Gábor, Dénes-Worowski Marcell, Zsíros Levente

Solymosi Tari Emőke, Geszthy Veronika – műsorvezető  

Az előadást szerkesztette: Solymosi Tari Emőke

***

További információk a szerkesztőtől a 2023. november-decemberi Petőfi-programról: 

A Felfedezőúton-sorozat keretében 2023 tavaszán az 5-től 10 éves gyerekek óriási lelkesedéssel fogadták a 200 éve született Petőfi Sándorról összeállított különleges összművészeti programot, melyben a zene mellett többek között animációs film, szavalat, kortárs balett is volt, egyetlen logikai szálra felfűzve. 2023 őszén a 10-től 18 éveseknek is készítünk egy vadonatúj előadást a legnagyobb magyar költőről, hasonló változatossággal, „…ifjú szívemben a lángsugarú nyár” címmel. (A tavaszi Petőfi-programunkból semmit sem vettünk át, így az őszi előadás annak is teljesen új lesz, aki éppen most lépett át az alsóból a felső tagozatba és így látta az előző produkciót is.)  

Legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor 1847. január 1-jén, éppen 24 évesen írta Szabadság, szerelem! című versét, mely jelképpé vált. Mi is e két szempontból közelítünk hozzá: minden műsorszám Petőfi szabadságszeretetéhez, illetve szerelmi érzéseihez kapcsolódik majd. Nemcsak Petőfi alakját elevenítjük fel, hanem például oly fontos támogatója, Vörösmarty Mihály, valamint házastársa, Szendrey Júlia alakját is, de azét a zeneszerzőét is, akiért Petőfi rajongott: Liszt Ferencét.

Az 50 perces előadás – egészen rendkívüli módon – három kortárs balettprodukciót is tartalmaz majd a Harangozó Gyula-díjas Kulcsár Noémitől, együttese, a Tellabor Társulat előadásában. Mindhárom balettprodukció kifejezetten ehhez az őszi előadáshoz, a mi felkérésünkre készült, azaz a fiatalok ősbemutatón vehetnek részt, holott ez a felnőtteknek készülő produkciók esetében is ritkaság. A program igen változatos lesz, hiszen lesz benne egy különösen virtuóz, sodró erejű szóló zongoramű, különböző stíluskorszakokból származó dalok Petőfi verseire (ének, zongorakísérettel), kortárs balettprodukció szimfonikus zenekari kísérettel, és fordítva: szimfonikus zenekari darab, amelynek megértését fogja segíteni a hozzá megálmodott tánc.

Petőfi egyik legszebb szerelmes verse, a Szeptember végén megszólal a maga eredeti formájában (szavalat), és rögtön utána megnézzük, hogyan képzeli el ezt a verset a koreográfus táncban, Mendelssohn romantikus muzsikájára. Mivel nemcsak Petőfi-évforduló van, hanem Kacsóh Pongrác (1873–1924) születésének 150. évfordulója is, az általa írt, különösen nagy sikerű daljátékból, a Petőfi elbeszélő költeménye nyomán készült János vitézből is bemutatunk egy részt, amely a kiolthatatlan szerelemről szól. A gyönyörű dallamokat – melyek énekhangon szólalnak meg zenekari kísérettel – egészen varázslatos és egyedi módon egészíti majd ki a tánc, mintegy tovább álmodva a szöveget és a zenét… A Szeptember végén című versből származik a program címét adó idézet is. A Kossuth-díjas rendező, Jankovics Marcell 50 évvel ezelőtt, utolérhetetlen fantáziával megalkotott animációs filmjéből, a János vitézből több részletet is bemutatunk, ezek a részletek segítenek még mélyebben megérteni Petőfi költészetét. Az előadás igen hatásos zárószáma Liszt Ferenc egyik legnépszerűbb, magyaros dallamokkal teli virtuóz kompozíciója, a Magyar fantázia lesz, mely zongorán és zenekaron szólal meg.

Azok a diákok, akik eljönnek, Petőfit új szempontokból ismerhetik meg, és közben több nagy zeneszerző alkotását is meghallgathatják: Mosonyi Mihály, Liszt Ferenc, Kacsóh Pongrác, Járdányi Pál, Farkas Ferenc mellett a lengyel Chopin és a német Mendelssohn zenéje is megszólal majd.

Ahogyan ez 2011 óta megszokott, a zenei és táncprodukciókat vetített képek, filmrészletek színesítik, és mindezt a műsorvezető fűzi fel egységes logikai szálra. A fellépő művészek között kivételes tehetségű, nemzetközi versenygyőztesek is lesznek.

***

Előzetes, avagy mi várható a Felfedezőúton-sorozatban 2024 tavaszán?

2024 tavaszán az 5-től 10 éveseknek szeretnénk élőben is bemutatni azt az igen színes összeállításunkat, amelyet korábban a pandémia okozta lezárások miatt csak filmen tudtunk eljuttatni az iskolákba. Címe: Medvetánc, avagy egy állati jó koncert. Az előadás 11 különféle állathoz kapcsolódó zeneműveket, verseket, balettprodukciókat tartalmaz, vetítéssel, összekötő szöveggel. A mesebeli kék madártól kezdve sorra kerül a tengelice, a béka, a gólya, a szamár, a macska, a kecske, a hattyú, a teve, a medve, de még az elefánt is.