Felfedezőúton

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Felfedezőúton ifjúsági sorozat diákoknak

2023 december 31 08:30

A Szent István Filharmonikusok Felfedezőúton című, 11 éve (2011 ősze óta) futó, rendkívül sikeres sorozatának célja: szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen, magas minőségben, térítésmentesen minden zuglói fiatalhoz eljuttatni az értékes művészeteket (elsősorban a komolyzenét, emellett a táncot, a filmet, az irodalmat, a cirkuszművészetet, kivetített formában a képzőművészetet, építészetet stb.); megadni a lehetőséget a fiataloknak a művészetekkel való találkozásra, arra, hogy megszeressék a művészeteket, hogy közel érezhessék azokat magukhoz, hogy kulcsot kaphassanak a művészeti alkotásokhoz és ezáltal gazdagíthassák belső világukat. Az előbbiekkel összefüggő célok: érzelmi nevelés, ízlésfejlesztés, magas minőségre szoktatás, közönségnevelés, a felnőttkori koncertre és más művészeti eseményekre járás előkészítése, a magyar és európai identitás fejlesztése, közösségfejlesztés…   

A Szent István Filharmonikusok 2022 tavaszán – Zugló határát átlépve – további két kerületben mutatta be térítésmentesen Felfedezőúton című ifjúsági sorozatát: az Észak-Pesti Tankerületi Központ segítségével a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színházban, valamint a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskolában. 

A sorozat kezdeményezője és hátterének megteremtője: Záborszky Kálmán Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője. A sorozat szerkesztő-műsorvezetője és arculatának kialakítója: Dr. Solymosi-Tari Emőke Szabolcsi-díjas, Szent László-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zenetörténész.  (Mindketten a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai.) A sorozat állandó szereplői: a Szent István Filharmonikusok, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói, továbbá fellépnek énekes és hangszeres szólisták, kamaracsoportok is.

A sorozat koncepciója Kodály Zoltán zenei-művészeti nevelési filozófiájára épül: „A zenének civilizációteremtő küldetése van: hozzájárul egy esztétikailag és erkölcsileg magasabbrendű világ felépítéséhez.” „A zene … lelki erőforrás” „Az irodalom és művészet … a »teljes emberré válás« nélkülözhetetlen feltétele, alapja, tápláléka.”

Minden ősszel a 10-től 18 évesek (felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták) kapnak egy 50 perces előadást, mindig új tematikával.

Minden tavasszal az 5-től 10 évesek (nagy csoportos óvodások és alsó tagozatos iskolások) kapnak egy 40 perces előadást, szintén minden évben új tematikával.

Mindkét korosztály esetében a szerkesztést az értékelvűség, a magas minőség, az összművészeti jelleg, a változatosság és feszesség, valamint az életkori sajátosságok figyelembevétele jellemzi.  

A sorozat eddigi több mint 300 előadását több mint 100.000 gyerek és nagyobb diák látta. A programokból készült filmeknek, valamint az újabb kerületek bevonásának köszönhetően a nézőszám dinamikusan emelkedik.  

A Felfedezőúton című sorozat visszajelzései rendkívül pozitívak, mind a gyerekek, diákok, mind a tanárok, igazgatók körében, már a legelső előadásoktól kezdve. Számos szakember tekintette meg valamelyik előadást, és általános az a vélemény, hogy ezt az országosan, sőt valószínűleg nemzetközileg is egyedülálló kezdeményezést ki kellene terjeszteni egész Magyarországra.

A Felfedezőúton-sorozat legújabb, 2022 őszi előadásaira szeptember 12. és 22. között került sor. Mivel szeptember 21-én van „A magyar dráma napja”, ezúttal minden bemutatott produkció a magyar drámához kötődött. E jeles nap azért esik éppen szeptember 21-re, mert 1883-ban ezen a napon mutatták be Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. Így ez a remekmű központi helyet kapott a programban, melyben több művészeti terület különféle műfajai voltak jelen: szimfonikus zenekari zene, opera és balett, animációs film, játékfilm, barokk iskoladráma, a vetítés révén pedig többek között a képzőművészet. Az egyes – egymással organikusan összefüggő – jeleneteket a zenetörténész magyarázatai fűzték egységes szövetté. A program négy évszázadot fogott át, a XVIII. századi barokk iskoladrámától napjaink kortárs művészetéig. Egy a közelmúltban bemutatott kortárs opera részlete, valamint két kifejezetten ehhez a programhoz, az elmúlt hónapokban készült kortárs balett is szerepelt benne.

Az általunk 11 éve megfogalmazott célok ma is ugyanazok: szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen, térítésmentesen minden fiatalhoz eljuttatni az értékes művészeteket, méghozzá magas minőségben, az egyes művészetek hatását felerősítő, komplex formában, így is hozzájárulva a fiatalok belső világának gazdagításához.