Interjú Farkas Eszter cimbalomművésszel

 

Mesélnél Magadról pár mondatban?

2017-ben végeztem a Zeneakadémián kitüntetéses diplomával Gerencsérné Szeverényi Ilona osztályában.

Tanulmányaim alatt számos nemzetközi és országos versenyen értem el dobogós helyezést, valamint ösztöndíjakban részesültem, melyek közül a legbüszkébb, a Köztársasági Ösztöndíj elnyerésére vagyok.

A koncertezés mellett mindig is szerettem volna tanítani, ezért nagyon boldog vagyok, hogy 2016 óta lehetőségem van tanítani a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI-ban.

 

Hogyan került a zene és annak szeretete az életedbe?

Tulajdonképpen már 8 éves koromban eldöntöttem, hogy zenész szeretnék lenni. A családban mindenki zenész, így számomra ez nem volt kérdés, ebben nőttem fel.

 

Mért pont a Cimbalom?

Édesapám is cimbalmos, rendszeresen hallgattam, ahogy otthon gyakorolt. Nagyon elvarázsolt a hangszer sokszínűsége, ezért is választottam.

 

Milyen felkészülést igényel a február 18-i koncert/ Hogyan készülsz rá?

Minden koncertet nagy izgalommal és örömmel várok.

A február 18-i koncerten Dubrovay László Cimbalomversenyét fogom játszani a Szent István Filharmónikusokkal, Ménesi Gergely vezetésével, a Vigadóban.

Több alkalommal játszottam már kortárs zeneszerzők műveit, így nem áll tőlem távol ennek a korszaknak a zenéje sem.

Dubrovay versenyművét ezen a koncerten fogom először játszani, így mivel új darabról van szó, a felkészülés több időt igényel. A művel való első találkozáskor érezhető volt, hogy a zeneszerző maximálisan kihasználja a hangszer adottságait, illetve játszhatóság szempontjából sem ütköztem akadályba. Mint a Szent István Filharmónikusok állandó közreműködője, mindig nagy örömömre szolgál a velük való közös munka.

 

Mi a legnagyobb zenei kihívás számodra?

Egy előadóművész folyamatos kihívások elé néz pályája során. Gyakran hasonlítják a zenészeket a sportolókhoz, mivel nekik is állandó felkészültségben kell lenniük, illetve egy adott pillanatban kell a maximálisat nyújtaniuk. Ehhez elengedhetetlen egy olyan előadói attitűd, amely lehetővé teszi egy kiteljesedett művészi produkció megvalósítását.  

 

Van álmod vagy terved a jövőt illetően?

Nagyon fontosnak tartom a hagyományok ápolását, ehhez kapcsolódóan a cimbalom népszerűsítését is.

Zeneakadémista éveim alatt rendszeresen tartottam a Zeneakadémián hangszerbemutató koncertet gyerekeknek, valamint lehetőségem volt megismertetni a hangszert más országokból idelátogatóknak is.